Menu

AKAUN EMAS FIZIKAL GAP

Gold Accumulation Program (GAP) adalah program mengumpul emas yang disediakan oleh Public Gold untuk memudahkan para pelanggan membeli dan menyimpan emas dari sekecil 1 gram hingga berkilogram. Sudah tentunya emas tersebut berketulenan 24 karat / 999.9 dan berkualiti antarabangsa (London Bullion Market Association accredited refinery).

Dengan GAP anda boleh menambah belian emas secara berkala (sebulan/dua bulan segram dsb.) atau bila-bila masa 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Jika perlu, anda boleh mengeluarkan emas fizikal tersebut sama ada dalam bentuk bar emas 24k atau dinar 24k mengikut gram yang terkumpul dan bentuk item yang anda kehendaki. Kalau nak buat pajakan melalui akaun ini terus ke PG pun boleh.

Akaun emas di Public Gold

Berapa modal untuk menyertai program GAP ?

Modal minima yang anda perlukan untuk menyertai program GAP ini adalah 1 gram ( mengikut harga harian /gram ) atau boleh juga dengan hanya RM100. Tapi disyorkan membeli emas dalam gandaan 1 gram untuk mudah membuat kiraan gram.

Bagaimana cara menyertai program GAP ?

Untuk menyertai akaun emas GAP anda hanya perlu membeli emas serendah 1 gram atau paling minima RM100. Kemudian secara automatik anda akan menjadi ahli Public Gold dengan mendapat kod ahli.
Dealer akan membantu anda dengan mendapatkan beberapa maklumat ringkas peribadi anda. Atau boleh juga hubungi saya sebagai introducer anda di whatsapp atau ke cawangan Public Gold berhampiran dan maklumkan kepada staff, saya sebagai introducer anda Mohamed Asri Bin Zolkafli, kod PG 051477.

Adakah akaun program GAP mempunyai buku akaun GAP ?

Tiada. Urusan pembelian / jualan GAP adalah secara online di mana pemiliknya boleh melihat sebarang penyata
transaksi melalui My GAP portal. Penyata akaun GAP sentiasa di update dalam akaun ahli Public Gold dan boleh print out.

Adakah caj penyimpanan dikenakan dalam program GAP ?

Tiada sebarang caj simpanan dalam program GAP. Ia adalah PERCUMA. Bahkan anda akan diberikan akaun online untuk memantau simpanan anda. Public Gold turut menyediakan aplikasi bagi memudahkan urusan simpanan emas anda.

Bila tarikh luput akaun GAP ?

Akaun GAP tiada tarikh luput selagi adanya Public Gold. Program GAP adalah pelaburan sepanjang hayat dengan syarat perlu kekalkan minima 1 gram di dalam akaun untuk aktifkan akaun tersebut.

Siapa boleh membuka akaun GAP ?

Semua warganegara Malaysia atau bukan warganegara Malaysia yang mempunyai passport yang berumur 18 tahun ke atas. Juga boleh menamakan anak dan waris sebagai penama bagi yang berumur kurang 18 tahun.

Bagi anak-anak yang berusia 18 tahun kebawah, ibubapa atau penjaga boleh membuka akaun GAP untuk mereka secara bersama (joint account), di mana ibubapa atau penjaga akan menjadi pentadbir akaun tersebut sehinggalah kanak-kanak itu mencecah usia 18 tahun. Setelah anak mencapai 18 tahun, akaun ini akan ditadbir oleh mereka. Bayangkan, dengan GAP anak anda boleh miliki simpanan emas mereka pada usia muda.

Apa kelebihan membeli emas melalui program GAP ?

Kelebihan membeli emas program GAP ialah dapat membeli item emas yang kecil dengan harga murah. Contohnya, harga emas 1 gram GAP hari ini RM260. Jadi jika keluarkan emas tersebut harga gold bar 1 gram adalah RM260 + RM10 caj gold premium menjadikan harga berjumlah RM270. Caj tersebut hanya dibayar apabila hendak keluarkan emas sahaja.

Harga gold bar 1 gram 24K yang sama jika dibeli secara terus atau ‘cash and carry’ di cawangan Public Gold atau daripada dealer harganya adalah RM250. Item emas yang sama tapi harga berbeza dan kaedah belian juga berbeza yang membolehkan penjimatan, jadi lebih baik menyertai program GAP.

Bagaimana cara mengeluarkan emas fizikal dalam program GAP ?

Jawapan : Cara mengeluarkan atau mengambil emas fizikal sama ada gold bar atau dinar adalah dengan mengunjungi sendiri ke cawangan public gold berdekatan. SEBELUM pergi pastikan hubungi dulu cawangan berdekatan, tunjuk kad ic dan bayar sedikit premium.

Bagaimana cara menjual emas program GAP Public Gold ?

Jika anda ingin menjual emas GAP boleh dilakukan secara online di website Public Gold ( GAP >> buyback ).

Boleh juga dikeluarkan emas anda yang diperlukan dari akaun GAP melalui cawangan atau diposkan terus ke rumah anda. Kemudian menjual emas tersebut di kedai emas atau kepada individu.

Contoh web akaun emas anda

Bolehkah menjual kesemua emas yang ada dalam akaun GAP ?

Boleh. Akaun GAP akan ditutup apabila tiada lagi baki dalam akaun. Untuk buka semula akaun GAP, anda perlu membayar caj pengaktifan. JadI untuk pastikan GAP kekal aktif, anda perlu tinggalkan baki minima 1 gram dalam akaun.

Bagaimana jika pemilik akaun GAP meninggal dunia ?

Pewaris pemilik akaun GAP boleh menuntut emas dalam akaun GAP di mana-mana cawangan Public Gold berdekatan dengan menyertakan dokumen

  1. Sijil Kematian
  2. Sijil Perkahwinan (suami/isteri), jika anak adalah pewaris maka kemukakan Sijil Kelahiran.
  3. Salinan Kad Pengenalan pewaris
  4. Surat mahkamah (surat pindah milik/tadbir harta simati kepada pewaris)

Adakah pembelian emas di syarikat Public Gold menepati syariah ?

Pembelian emas melalui GAP disahkan patuh shariah. Sijil patuh shariah dikeluarkan oleh Amanie Advisors Sdn. Bhd. iaitu salah sebuah syarikat penasihat shariah terkemuka di Malaysia. Anda boleh lawati laman web mereka di http://amanieadvisors.com/

Adakah akaun GAP dilindungi insurans ?

Ya. Emas GAP disimpan dalam safe deposit box yang dikendalikan oleh Public Safe (www.publicsafe.com.my). Dan ianya dilindungi insuran.

JOM ! BINA IMPIAN ANDA DENGAN EMAS
……………………

Insya-Allah, saya boleh bantu anda memulakan simpanan emas dengan zero kos !

Nak tahu lebih lanjut boleh CALL / SMS saya : 0123243508
ATAU whatsapp:
http://www.wasap.my/60123243508/emaspg

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *