Menu

EMAS BACKUP BELANJA HANGUS

Setelah bersusah payah menyimpan sebahagian pendapatan sedikit demi sedikit, dari satu masa ke satu masa rupa-rupanya masih sedikit. Azam dan usaha sudah ada tetapi kurang menjadi.

Ini berlaku kerana kebocoran simpanan samada secara sedar atau tidak sedar. Apatah lagi sekarang semua urusan jual beli melalui atas talian (online). Duit mengalir tanpa sedar dan kurang kawalan. Tiba-tiba perkara yang kurang diperlukan sudah terbeli. Lebih malang simpanan kecemasan pun belum ada !

Naluri manusia bila melihat sejumlah wangnya yang agak banyak maka otak ligat berputar untuk berbelanja. Ada saja ingin dibeli, diganti baru, ditukar, ditambah dan sebagainya. Padahal apa yang ingin dibelikan tersebut bukanlah suatu keperluan sangat.

Suka saya ingin kongsikan salah satu cara berkesan untuk menutup kebocoran simpanan adalah dengan menjadikan EMAS sebagai backup belanja hangus.

  1. Bila nak belanja hangus, gadai emas untuk dapatkan pinjaman.
  2. Apabila terpaksa gadai emas, kita tak akan berbelanja sebarangan kecuali perbelanjaan tu betul-betul perlu saja.
  3. Setelah gadai emas tu dan selesai hajat berbelanja, perkara pertama yang kita akan fikir selepas itu ialah nak tebus semula emas tersebut.
  4. Bila sudah ada duit yang cukup terus tebus semula emas yang digadai. Bahkan boleh jadi tebus lebih awal dari masa yang ditetapkan.

Akhir sekali, kita dapat selesaikan keperluan yang dihajati, dalam masa yang sama, simpanan kita (simpanan emas) tak bocor. InsyaAllah.

Benar juga kata mentor, naluri pada wang untuk dibelanjakan, naluri pada emas untuk disimpan.

Berminat nak simpan emas boleh whatsapp saya :http://www.wasap.my/60123243508/emasPG

Buku Wang Emas

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *