Menu

UNTUK APA SIMPAN EMAS ?

Selain kita menyimpan wang di bank-bank, TH, ASB dan sebagainya, emas adalah salah satu item terbaik untuk dijadikan sebagai tempat mem’beku’kan wang kita. Tapi beku ini bukan sebarang beku. Bekunya dapat selamatkan nilai wang kita dari dimamah inflasi. Jika tidak kenapa bank-bank dunia dan negara menyimpan emas sebagai aset mereka ?

Sebahagian orang menyenaraikan 5, 10 bahkan lebih lagi kebaikan dan manfaat simpanan emas. Namun saya ingin kongsikan kepada anda 3 sebab kenapa anda dan keluarga anda perlu simpan emas !

1- Selamatkan diri dari kebocoran wang

Tidak dapat dinafikan bahawa naluri manusia pada wang adalah untuk dibelanjakan. Samada wang tersebut berada di dompet atau di dalam akaun bank biasanya akan mudah untuk dibelanjakan. Sebahagian orang pantang lihat atau tahu jumlah simpanan wangnya sekian-sekian ribu lalu terlintas di fikiran untuk membeli. Berbeza dengan emas. Kebiasaan emas hanya digunakan sebagai barang hiasan atau untuk disimpan. Bahkan kebiasaan penyimpan emas yang meletakkan sekeping emas dalam dompet tidak terasa untuk menggunakannya walaupun dompetnya kosong (tiada duit). Sebab itu ada yang menyatakan “ada emas tak terasa ada duit”.

Oleh itu, risiko untuk simpanan dan kewangan kita bocor adalah rendah bila kita menyimpan emas.

2- Penyimpan nilai yang kukuh untuk jangka masa panjang

Sepertimana nilai aset fizikal yang lain iaitu rumah ataupun tanah maka begitulah nilai emas yang merupakan aset fizikal mampu milik, mudah alih dan mudah ‘cair’.

Walaupun ada tika harga emas jatuh dan menurun tapi pergerakan harga emas sentiasa menaik untuk jangka masa panjang. Graf harga dan pengalaman para penyimpan serta pelabur emas boleh dijadikan rujukan. Mentor dan team G100 Network telah mengumpulkan testimoni di sini #TestimoniPenyimpanEmas untuk mengambil pengalaman berharga para penyimpan/perlabur emas.

Berbanding dengan nilai wang kertas/syiling yang sentiasa berkurangan dan mengecil kerana inflasi, nilai emas dapat bertahan. Belanja sekolah anak-anak pada era 90-an sudah jauh jurang dengan belanja sekolah zaman sekarang. Mereka yang bergaji RM1000 pada era 90-an tidak sama kuasa beli dengan zaman 2020 ini.

Anda biasa dengar bukan ? ‘1 dinar pada zaman Nabi s.a.w. dapat membeli seekor kambing (1400 tahun yang lalu), begitu juga dengan hari ini 1 dinar masih mampu mendapatkan seekor kambing’.

3- Harta dalam tangan sendiri

Emas tidak terikat dengan sesiapa dan oleh mana-mana pihak hatta kerajaan. Asalkan kita miliki dengan cara halal. Emas yang kita simpan berada dalam genggaman dan pengetahuan kita sendiri.

Manakala wang kertas dan syiling dalam jaminan kekukuhan sebuah kerajaan dan bergantung pada kestabilan ekonomi dan politik. Kita boleh renung dan perhatikan, apa yang berlaku pada ‘duit pokok pisang’ pada zaman Jepun ? Apa yang berlaku pada wang di negara Zimbabwe pada tahun 2008 ? Begitu juga negara Vanezuela dalam masalah ekonomi yang sama akibat hyperinflasi.

Oleh demikian, orang yang bankrap akan selamat apabila ada simpanan emas. Ini kerana emas tiada dalam mana-mana sistem kewangan; kecuali jika diri sendiri yang beritahu samada secara langsung atau tidak.

Maka, jika ada simpanan emas jangan sembunyikan dan senyap-senyap dari pengetahuan waris terdekat atau peguam anda.

Sekian dari saya, wassalam.

JOM ! BINA IMPIAN ANDA DENGAN EMAS

Insya-Allah, saya boleh bantu anda memulakan simpanan emas dengan zero kos!

Nak tahu lebih lanjut boleh CALL / SMS saya : 0123243508
ATAU whatsapp:
http://www.wasap.my/60123243508/

Saya ada sediakan Channel Telegram khusus untuk update informasi terkini tentang emas, aktiviti Public Gold, dan motivasi kewangan.

Untuk join, tuan/puan boleh klik link ini https://t.me/mohdasrizolkafli

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *